Monday, April 27, 2009 | By: CahayaMatakuYangMenyaksikan

Cuba-Jaya



Salam..testing...hahaha...bakal mengalahkan exco media KHAR...hahaha..gurau saja...rajin nak mengedit gmbar sendiri..inilah hasilnya...mesti lepas ni akan ada ramai permintaan. Boleh, kna bayar seposen..hehe
Sunday, April 26, 2009 | By: CahayaMatakuYangMenyaksikan

Hamzah Asadullah






Assalamualaikum...


Perisian Bearshare ku memutarkan lagu 'Hamzah Asadullah' dengan InTeam. Terdetik hati untuk berkongsi tentang Kisah Sahabat Rasulullah SAW ini. Artikel ini adalah hasil 'copy-paste' ku dari laman Halaqah. Net. Sama-sama kita hayati kisah ini buat pengajaran dan panduan buat kita. As-Syahid sanggup menjadi perisai Rasulullah demi menyelamatkan nyawa baginda Rasulullah SAW. Bagaimana pula dengan kita? Rasulullah SAW walaupun di saat ajal baginda masih mengingati kita sebagai umatnya, namun kita??? Sedih mendengar lagu ini, menghayati pengorbanan Sayyidina Hamzah AS ini sehingga syahid menjadi ganjarannya.



Kisah Sebenar Syahidnya Saidina Hamzah Asadullah

Imam Bukhari menukilkan dari Ja’far bin Amar bin Umaiyyah ad Dhamri dia berkata, “Saya telah berangkat untuk satu perjalanan dengan Ubaidullah bin Adiy bin al Khiyar. Bila kami sampai di Hims, Ubaidullah bin Adi bertanya kepada saya, “Mahukah engkau berjumpa dengan Wahsyi? Boleh kita tanya kepadanya tentang pembunuhan Sayyidina Hamzah”. Saya berkata, “Tentu sekali”.

Pada hari-hari itu Wahsyi menetap di Hims. Kami bertanya seseorang, “Di mana rumah Wahsyi?”. Orang itu menceritakan, “Itu dia Wahsyi sedang duduk di bawah naungan (bayang) rumahnya. Bila kami ternampak dia dalam rupanya yang gemuk dan tidak berambut itu tak ubah seperti sebuah gereba. Kami berdiri sejenak setelah sampai di hadapannya lalu kami memberi salam kepadanya. Beliau menjawab salam kami. Perawi berkata, “Ketika itu Ubaidullah bin Adi bin al Khiyar menutup muka dan kepalanya dengan serban. Wahsyi tidak nampak apa-apa darinya melainkan dua mata dan kakinya sahaja.

Ubaidullah pun bertanya Wahsyi, “Kamu kenalkah siapa saya?”. Wahsyi mengangkat pandangannya ke arah Ubaiullah, kemudian dia berkata, “Demi Allah, Tidak! Ya, Cuma saya tahu bahawa Adi bin Al Khiyar telah berkahwin dengan seorang perempuan dipanggil Ummul Qital binti Abi al-‘Is. Dengannya Adi bin Al Khiyar telah mendapat seorang anak lelaki. Sayalah yang telah mencari seorang pengasuh untuk anaknya itu dan saya dengan ibunya membawakan anak itu untuk diserahkan kepada pengasuh tersebut. Sekarang saya sedang memerhatikan kaki awak. Saya rasa engkaulah anak itu”. Ubaidullah pun mengalihkan kain dari mukanya. Dia bertanya Wahsyi, “Bolehkah kamu ceritakan kepada kami tentang pembunuhan Hamzah?”. Wahsyi menjawab, “Ya, tentu boleh. Ceritanya begini : Hamzah telah membunuh Thu’aimah bin Adi bin Al Khiyar dalam peperangan Badar. Tuan saya Jubair Bin Mut’im berkata kepada saya, “Kalau engkau dapat membunuh Hamzah, engkau merdeka”.

Bila saya keluar untuk berperang pada tahun ‘Ainain’ (Ainain ialah salah satu bukit di Uhud, di hadapannya terletak Wadi Uhud), saya juga keluar bersama orang lain untuk berperang. Bila masing-masing pasukan telah membetulkan saf, maka Siba’ bin Abdul Uzza pun tampil kehadapan seraya berkata, “Adakah sesiapa yang akan berlawan?”. Wahsyi menceritakan, “Dari kalangan pihak lawan, Hamzah bin Abdul Muthalib tampil kehadapan seraya berkata, “Oh Siba’!Oh anak Ummu Anmar! Mudim anak-anak perempuan, adakah engkau memerangi Allah dan Rasulnya?”. Kemudian dengan pantas Hamzah menyerang lalu dia (Siba’) menjadi seperti kelmarin yang telah berlalu (terus mati). Wahsyi berkata, “Saya ketika itu bersembunyi di sebalik satu batu besar sambil mengintai-intai Hamzah. Bila dia lalu dekat saya, terus saya membaling lembing saya ke arahnya. Lembing itu mengenai bahagian pusatnya lalu menembusi belakangnya. Itulah pertemuan saya yang terakhir dengannya. Bila semua orang pulang dari medan perang, saya juga pulang bersama mereka dan terus menetap di Mekah (selepas merdeka) sehingga Islam tersebar di sana, kemudian saya pun keluar ke ta’if”.

Bila orang Ta’if menghantarkan utusan-utusan kepada Rasulullah s.a.w. maka ada orang berkata kepada saya, “Nabi tidak mengganggu utusan,” kerana itu saya pun menyertai golongan utusan itu untuk mengadap Nabi s.a.w. Bila Nabi saw melihat saya, Baginda pun bertanya, “Adakah engkau Wahsyi?”. Saya menjawab, “Ya”. Baginda saw bertanya lagi, “Engkaukah yang telah membunuh Hamzah?”. Saya menjawab, “Berita yang sampai kepada tuan itu adalah benar”. Nabi saw pun bersabda, “Bolehkah engkau sembunyikan mukamu dari pandanganku?”. Wahsyi berkata, “Aku pun pergi dari situ”.

Selepas kewafatan Rasulullah s.a.w. Musailamah al Kazzab memberontak. Saya berfikir dalam hati saya bahawa seharusnya saya keluar untuk menentang Musailamah. Boleh jadi saya akan dapat membunuhnya dengan itu terbalaslah (terbayarlah) pembunuhan Hamzah oleh saya. Setelah terfikir begitu saya pun keluar bersama orang ramai untuk berperang. Tiba-tiba (dalam peperangan) saya ternampak seorang sedang berdiri di celah tembok. Dia kelihatan seperti unta yang kehitaman warnanya. Rambutnya berselerak. Saya lepaskan lembing saya ke arahnya dan tepat mengenai dadanya sehingga menembusi belakangnya. Selepas itu tampil seorang Ansar Madinah lalu menetak kepalanya. Abdullah Bin al-FAdhl menceritakan bahawa Sulaiman bin Yasr menceritakan kepada saya bahawa beliau mendengar Ibnu Umar berkata, “Seorang perempuan yang ketika itu berdiri di atas bumbung rumah lantas berteriak mengatakan, “Demi Amirul Mukminin (Musailamah al Kazzab)! Dia telah dibunuh oleh budak Habsyi.( Lihat Sahih Bukhari jilid 2 m.s. 583)

Demikianlah kedudukan sebenar kisah ini mengikut cerita dari mulut pembunuh Sayyidina Hamzah sendiri. Dari riwayat ini dapat disimpulkan beberapa perkara seperti berikut ;

Wahsyi adalah hamba kepada Jubair bin Muth’im. Jubair bin Muth’imlah yang mendorongnya membunuh Hamzah dengan janji akan memerdekakannya jika dia berjaya membunuh Hamzah. Di dalam riwayat ini tidak ada isyarat pun tentang campurtangan Hindun dalam pembunuhan Hamzah. Bukan Hindun yang mendorong Wahsyi supaya membunuh Hamzah, bukan juga Hindun yang dapat memerdekakan Wahsyi kerana Wahsyi bukan hambanya, malah dalam riwayat Ibnu Ishaq sendiri pun Wahsyi adalah hamba Jubair bin Muth’im.

Di dalam riwayat ini juga tidak tersebut Hindun memberikan gelang kaki, kalung dan subangnya kepada Wahsyi kerana kejayaannya membunuh Hamzah. Bahkan Wahsyi tidak mendapat apa-apa hadiah dari sesiapa pun selain dari hadiah kemerdekaan yang dijanjikan tuannya Jubair bin Muth’im. Sekiranya ada, maka tidak ada sebab kenapa Wahsyi menyembunyikannya.

Wahsyi ikut serta dalam peperangan Uhud dari awal hingga akhir di pihak orang-orang kafir Quraisy dan akhir sekali beliau pulang ke rumah bersama orang-orang lain. Di dalam riwayat Bukhari ini beliau tidak menyebutkan cerita perempuan-perempuan membuat kalung dari anggota orang-orang Islam yang syahid yang telah dipotong oleh mereka. Tidak ada juga beliau menyebutkan kisah sesiapa memakan hati sesiapa. Jika diandaikan beliau tidak melihat apa yang dilakukan oleh perempuan-perempuan Quraisy terhadap orang-orang Islam yang mati syahid dalam peperangan Uhud itu terutamanya Hindun sekalipun tetap berkemungkinan juga beliau mendengar cerita itu di Mekah setelah pulang tetapi tiadanya cerita Wahsyi ini daripada perbuatan-perbuatan perempuan tersebut menunjukkan bahawa semua itu tidak benar.

Kerana Wahsyi telah membunuh Hamzah yang begitu disayangi oleh Rasulullah saw, Nabi saw meminta beliau supaya tidak bersemuka dengannya. Tetapi Jubair bin Muth’im, pada ketika pembukaan Mekah tidak pula diminta oleh Rasulullah saw supaya tidak bersemuka dengannya seperti Wahsyi. Apa yang dilakukan oleh Wahsyi, jika benar seperti yang didakwa oleh Ibnu Ishaq, bahawa Hindun telah membelah perut Hamzah dan mengunyah hatinya – maka kelakuan itu lebih dasyat daripada apa yang dilakukan oleh Wahsyi terhadap Hamzah, kerana sudah lumrah dalam peperangan seseorang membunuh pihak lawannya. Tetapi adalah sesuatu yang luar biasa seseorang membelah perut orang yang telah mati dalam peperangan lalu memotong hatinya untuk dikunyah atau dimakan. Sepatutnya Rasulullah saw juga tidak sanggup bersemuka dengan Hindun sama seperti Wahsyi tetapi sebaliknya apabila Nabi saw menakluk Mekah, di samping Baginda saw mengisytiharkan damai, Baginda saw juga telah mengisytiharkan nama-nama orang yang perlu dihukum bunuh.

Pada ketika itu Hindun tidak tersenarai dalam orang-orang yang perlu dihukum bunuh. Tidak juga Nabi saw menyatakan kebencian dan dendamnya kepada Hindun malah sebaliknya mengisytiharkan kepada umum bahawa sesiapa yang masuk ke dalam rumah Abi Sufyan (juga merupakan rumah Hindun) untuk menyelamatkan dirinya, dia terselamat dan mendapat keamanan. Pengisytiharan seperti ini membuktikan dengan sejelas-jelasnya bahawa Hindun atau Abu Sufyan tidak terlibat sama sekali dalam pembunuhan Sayidina Hamzah apa lagi untuk dikatakan beliau telah membelah perut Hamzah lalu memakan hatinya. Hindun seperti juga ramai orang-orang Quraisy yang lain telah memeluk agama Islam, selepas berbai’ah dengan Nabi saw dalam keadaan bersemuka dengan Nabi s.a.w., beliau secara terbuka menyatakan perasaannya setelah memeluk Islam terhadap Nabi saw. Kata beliau, “Wahai Rasulullah! Dulu tidak ada manusia yang berkhemah di atas muka bumi ini lebih dipandang hina olehku darimu tetapi hari ini tidak ada orang yang berkhemah di muka bumi ini lebih ku kasihi darimu.

Lihatlah bagaimana beliau menyatakan isihatinya terhadap Nabi saw dengan bersemuka dan lihatlah pula apa jawapan Nabi saw dan bagaimana Nabi saw menyambut kata-katanya itu. Dari kata-kata Nabi saw itu kiranya sirnalah segala tuduhan yang dilemparkan oleh musuh-musuh Islam terhadap Hindun, ibu mertua Nabi saw, ibu kepada Ummu Habibah dan juga ibu kepada Sayyidina Mu’awiyah. Baginda saw lantas bersabda, “Ya, demikian juga aku. Demi Tuhan yang nyawaku berada ditanganNya” ( Lihat Sahih Bukhari jilid 1 m.s. 539)

Ini bermakna Nabi saw juga kasih kepada Hindun seperti mana Hindun mengasihinya. Malah untuk menyatakan kasihnya yang sungguh-sungguh itu, Baginda saw bersumpah dengan Tuhan yang nyawanya berada ditanganNya.

(sumber : Halaqah.net)


Hamzah Asadullah
Album : Allahu Rabbi
Munsyid : InTeam
http://liriknasyid.com


Kesedihan para mukminin,
Masih terpancar di pedang musyirikin,
Sedang darah para syuhada',
Masih merah di lantai sirah.

Ketamakkan kepada harta,
Mungkin itu jadi puncanya,
Maka Allah menjadi murka,
Sehingga Nabi pun turut terluka,

Dalam ramai umat yang gugur,
Satu jasad tubuhnya hancur,
Kepiluan beratapan,
Menangisi satu kehilangan.

Dan setelah dikenal pasti,
Dia hamzah perisai nabi,
Biar nyawa dikorbankan,
(jiwa raga dikorbankan)
Agar Islam tetap terselamat.

Di sebalik ketewasanmu,
Ada syurga sedang menunggu,
Tiap perintah mengandung hikmah,
Keingkaran kan mengundang padah.

Lailahaillallah,
huwa saidina hamzah asadullah.

Dikaulah perisai Rasulullah,
Berjuang berkorban demi Allah.

Sudahkah puas hatimu Hendon,
Dapat melapah hati dan jantung,
Terbalaskah dendam kesumat,
Yang sekian lama telah tersemat.



Dedication to JMK KHAR...

Wajah-wajah JMK 08/09

Wajah-wajah JMK 07/08




Graduation (Friends Forever) by Vitamin C

And so we talked all night about the rest of our lives
Where we're gonna be when we turn 25
I keep thinking times will never change
Keep on thinking things will always be the same
But when we leave this year we won't be coming back
No more hanging out cause we're on a different track
And if you got something that you need to say
You better say it right now cause you don't have another day
Cause we're moving on and we can't slow down
These memories are playing like a film without sound
And i keep thinking of that night in june
I didn't know much of love
But it came too soon and there was me and you
And then we got real blue
Stay at home talking on the telephone
We'd get so excited, we'd get so scared
Laughing at our selves thinking life's not fair
And this is how it feels

1:
As we go on, we remember
All the times we had together
And as our lives change, come whatever
We will still be, friends forever

So if we get the big jobs and we make the big money
When we look back now, will our jokes still be funny?
Will we still remember everything we learned in school?
Still be trying to break every single rule
Will little brainy bobby be the stockbroker man?
Can heather find a job that won't interfere with her tan?
I keep, i keep thinking that it's not goodbye
Keep on thinking it's a time to fly
And this is how it feels

Repeat 1

La, la, la, la; yeah, yeah, yeah
La, la, la, la, we will still be friends forever

Will we think about tomorrow like we think about now?
Can we survive it out there? can we make it somehow?
I guess i thought that this would never end
And suddenly it's like we're women and men
Will the past be a shadow that will follow us round?
Will these memories fade when i leave this town
I keep, i keep thinking that it's not goodbye
Keep on thinking it's a time to fly

Repeat 1 x3
Monday, April 20, 2009 | By: CahayaMatakuYangMenyaksikan

Salam Imtihan.....



Assalamualaikum.....

Alhamdulillah, masih diberi kesempatan oleh Allah SWT untuk menulis dalam blogku ini. Sementara menunggu azan Zohor, ambil sekejap peluang untuk jari ni menari di atas key board 'Aswad' ku ini.

Sekarang, adalah musim peperiksaan di Universitiku ini. Esok adalah 'paper' first ku untuk semester ke-6 ku. Berikut adalah jadual exam ku :
-
align="center">
1) Reseach Method - 21 April 2009
2) Environmental Science - 23 April 2009
3) Planning & Implementation of Chemistry Curriculum - 24 April 2009
4) Introductri Physics 2 - 30 April 2009
5) Instrumental Analytical Chemistry - 30 April 2009
6) Industrial Chemistry - 4 Mei 2009

Jadual 'final exam' kukira seperti juga semester2 sebelum ni, punya 'gape' yang sederhana. Moga diberi kemudahan serta ketenangan hati untuk menjawab dengan penuh yakin nanti, insya-Allah.

Di kesempatan ini, aku ingin mengucapkan Selamat Menempuhi Peperiksaan kepada mereka yang sudi menjenguh ke blog ku ini. Sama-sama kita perbetulkan kembali niat kita dalam menempuh peperiksaan ini. Bukan semata-mata untuk mencapai keputusan cemerlang untuk menggapai ijazah, tetapi untuk membawa bersama kejayaan Islam kerana kita seorang Muslim. Itu lebih utama. Moga kejayaan yang bakal diterima mampu membuktikan segalanya. Aku juga ingin memohon seribu kemaafan kepada sesiapa sahaja di luar sana.


Islam tidak memandang kecil kecemerlangan di dunia. Malah, kecemerlangan di dunia dapat menjadi alat untuk mencapai kecemerlangan di akhirat.


Ayuh sama-sama kita berjuang! Bittaufiq wan Najah!
Wassalam.


Sunday, April 12, 2009 | By: CahayaMatakuYangMenyaksikan

Happy birthday to me....

Selamat Hari Lahir ke 22 to Ateh

Assalamualaikum wbt....



Alhamdulillah, diberi kesempatan lagi oleh ALLAH SWT untuk diri ini menghebuskan nafas pada tarikh 11 April 2009. Usia ku menjejak ke 22 tahun. Tarikh kerimat yang begitu bermakna. Membawa harapan dari diri sendiri untuk terus matang serta berhijrah dari dunia mazmumah ke akhlak yang mahmudah.




Seawal tarikh 10 April lagi, selepas majlis tahlil di rumah Puan Aisyah, sahabat JMK ku menyayikan lagu hari lahir buatku. Sungguh terharu, terima kasih buat semua. Sebelum itu lg, dua orang sahabatku, Masatirah dan Mas Haliza dtg ke bilikku, membawa kek. Kami menikmatinya bersama-sama. Syukran sahabat2ku tersayang. Ateh sayang kamu...


Me with Mas Haliza

Me with Masatirah


Tepat jam 12.00 tgh malam, alarm hand phone ku berbunyi...reminder hp ku berbunyi bertekskan, "seorang insan dilahirkan"...insan itu adalah aku. iaitu pada tarikh 11 April 1987...


Handphone ku penuh dengan ucapan hari lahir dari adik-beradikku, sahabat2 serta kenalan2 ku...Syukran, thank you dan terima kasih buat semua. Namun, aku masih menunggu ucapan dari ummi dan buya ku...


Pada petangnya, aku ke pasar malam bersama kak dilla dan dayah. Banyak betul makanan yang kubeli, heheheh...Balik je, terus ke bilik mesyuarat kerana perlu melihat borang2 untuk pemilihan pelajar yang akan menghuni kolej pada semester depan. Selepas itu, menolong serba sedikit untuk persiapan forum anjuran Biro Latihan dan Pembangunan Sahsiah, MPP. Terjumpa seorang sahabat, sambil berseloroh, hari ni birthday ana, ana nk hadiah dr cikgu.''.Sahabat itu berkata, nt ana p cari hadiah..hehhehee


Malam menjelang malam, aku menelefon ummi. Aku memberitahu ummi, ummi ari ni birthday ateh. Ummiku beristighfar. Ummi cakap, ummi terlupa, tambahan pula ummi menukar handphone, so tiada reminder lagi dalam handphonenya. Ummi bertanay, nangis ke? Ateh cakap, x la..Huhu..Walaupun hakikatnya sedih juga, tp x nangis. Selepas itu, buya pula menelefon. Buya minta maaf kerana terlupa, huhuhu...X pe buya, yg penting ateh x pernah lupa bahkan sentiasa rindu ummi dan buya...


Malam itu aku tidak dapat trun ke forum kerana tertidur, keletihan n sakit kepala. Tersedar jam 10.30 malam. terus menelefon ummi. Hari ini juga adalah tarikh bermakna kerana sepupu 'dia' dtg ke rumah bertemu ummi dan buya untuk berbincang tentang sesuatu yang agak bermakna serta amat penting buatku...Ya Allah, moga dipermudahkan.


Selepas itu, aku bersiap-siap untuk trun ke bawah memandangkan pada malam ini akan diadakan fire drill di kolej ku ini. Terjumpa ngan sahabat td, lalu dia menghulurkan hadiah yang dijanjikan. aku agak terkejut, Tak sangka dia betul2 membelikan hadiah buatku. Syukran sahabat...


Buat ateh, terukan berjuang. Teruskan thabat dalam perjuangan Islam. Dua semester ini, aku akui aku terlalu penat dgn jawatan ku di kolej, namun percayalah sahabat2 seperjuanganku, aku tidak pernah terniat untuk 'lari' dARI perjuangan sebenarku. Bukan mencari alasan, tapi buat masa sekarang terlalu penat. Untuk menghabiskan jawatan di kolej ini buat masa sekarang, masih banyak perkara yang perlu diselesaikan. Minta maaf buat semua.


Di akhir semester ini, serta menuju pengakhirannya berkhidmat dalam JMK selama empat semester mengajr serta memberi pengalaman yang sangat berguna. Jerit-perih, suka duka, susah senang, pahit manis dalam meniti hari2 penuh amanah dan tanggungjawab, memberi suatu yang tak dapat dinilai dengan kata2..Kekuatan itu datang kerana semua itu...


Exco Sukan & Rekreasi, JMK KHAR 07/08

Setiausaha Agung JMK KHAR 08/09

~Perjuanganku belum selesai~

Aku adalah aku yang berjuang...