Saturday, September 29, 2012 | By: CahayaMatakuYangMenyaksikan

Umar 10 bulan

Assalamualaikum...

Alhamdulillah 26 Sept yang lepas Umar genap 10 bulan..Tapi cam biasa setiap kali nak beralih bulan mesti anak Ummi x sihat. Dah seminggu Umar cirit birit. Masih belum sembuh. Cuma yang leganya dia dah x muntah.

Semoga cepat sembuh syg...


Published with Blogger-droid v2.0.4
Friday, June 8, 2012 | By: CahayaMatakuYangMenyaksikan

Umar 6 bln

Umar dh pon 6 bln..dh introduce solid food dh kt dia..alhamdulillah


Published with Blogger-droid v2.0.4
Thursday, May 31, 2012 | By: CahayaMatakuYangMenyaksikan

Kembali bersiaran

Assalamualaikum.

Lamanya x update blog..citer bersalin pon lum abes..hehe..insyaAllah akan dihabiskan ceritanya x lama lg..hee


Published with Blogger-droid v2.0.4
Saturday, February 18, 2012 | By: CahayaMatakuYangMenyaksikan

Detik Bersalin part 4

Assalamualaikum..

Lamanya x update blog..citer bersalin pon tergantung cm tu je.ok ari ne kita sambung citer..

Alhamdulillah, sepanjang berada dalam wad, suamiku setia menemani. Jam demi jam rasa kontraksi semakin kerap dan lebih sakit. Seingatku, bermula selepas Asar sakit kontraksi semakin kuat. Mengadu pada suami, dia setia di sisi mengingatkanku supaya beristighfar n baca ayat2 al-Quran. Dia jg x henti membacakan doa untukku sambil menyapu minyak selusuh. Aku pula bertahan dengan gigih menelan buah kurma, sebagai bekal untuk mendapatkan tenaga untuk meneran nt, hehe.

Detik demi detik, rasa sakit seperti dh x tertanggung. Mengadu kat suami, suami soh bersabar je. Menitis air mata juga menahan sakitnya. Nurse pon ada dtg sekali sekala tanya keadaan. Then yg plg last diorg dtg utk wat CTG coz tgk keadaanku yg dh tak tertahan sakitnya. Ingat lg, aku solat Asar dlm keadaan duduk sambil menahan sakit. Lepas solat Asar, suami ingatkan soh bc doa akhir tahun.

Solat Asar

Sedang menahan kesakitan


Dalam masa yang sama, ummi dan lain-lain smpai di Hospital lbh krg jam 6ptg. Aku nangis sambil peluk ummi  bila mengadu sakit yang ditanggung. Ummi juga tlg sapu2 minyak sambil bc ayat2 Quran utkku.

Lepas wat CTG, nurse dtg ckp dh nak wat masuk labour room.

Bacaan CTG last sebelum dibawa ke labour room
To be continued..lg..haha

Sunday, January 15, 2012 | By: CahayaMatakuYangMenyaksikan

Detik Bersalin part 3

Ok, kita sambung citer..

Pagi 26/11/2011, seperti biasa bangun untuk solat Subuh. Tapi pagi tu rasa sakit perut cam nak buang air besar, so masuk tandas. 15 minit dok dalam tandas tnggu poo poo nak kuar, tp xkuar2 tapi perut rasa sakit. So, keluar bilik air solat Subuh then bgtau suami.

Masa tu dh syak mgkn nilah rasa kontraksi tp masih ragu2 sbb x pnah alami. Tapi org ckp kontraksi mmg mcm sakit nak berak, hehe. Lebih yakin bila sakit tu dtg 15minit sekali. Suami tanya, nak p hospital ke, sy cakap nanti dlu. Tapi bila sakit makin kerap (tp x sakit sgt), terus cakap nak p spital. Masa tu dalam kul 8.15. Then, p inform kt Kak Long. Kak Long bila dgr ckp dh rasa sakit perut n nk p spital, nmpk dia gelabah n risau. Masa tu dh ckp kat Kak Long, x yah inform kat Ummi lg. Pg tu Ummi, Buya dan Adik baru bertolak dr KB utk mai sini.

Siap2 nak p spital, dalam kul 9@10 lbh bru bertolak nk p spital. Asalnya Kak Long nk ikut sama, tp dia ckp nk p amek Abg Shah dlu kat kem. So, sy p spital berdua ngan abg. Dalam keta otw p spital, dok tahan sakit main2, leh gelak2 lg. Sy dok kt tmpt duduk blkg sbb leh bebas bergerak bila sakit dtg.

Sampai di Hosp An Nur, x masuk terus. Ajak abg p breakfast dlu. Siap breakfast, bru masuk spital p daftar. Bila dh dftr sume, terus Nurse soh get ready utk masuk Labour Room sbb dh habaq kat nurse dh rasa kontraksi. Masuk LR dalam jam 11 lbh, terus check in dok ats katil, bidan mai nk check bukaan. Sebelum tu dh ada sorg Nurse mai bawa alat utk wat CTG. CTG ne utk cek degupan jantung baby dlm perut. Bidan dtg cek bukaan, dia ckp bukaan dh 2cm. 

Then, dtg lagi Nurse utk sumbat ubat kat celah punggung, ubat utk cepatkan proses buang air besar kalau x silap. Lepas tu, terus masuk tandas buang air besar. Huhu. Dh check in, siap dh kena tukar baju oren n diberi makan utk tgh hari. Masa tu sgt berselera smbil rasa sakit sket2.



Dr dtg utk cek bukaan lg. Masih 2cm then Dr soh masuk wad dlu sbb bukaan lum buka bnyk. So, ditempatkan di wad Orkid 7. 

to be continued..x da mood nk tulis pnjg2