Sunday, July 21, 2013 | By: CahayaMatakuYangMenyaksikan

[INFO SIHAT] APA ITU DETOKSIFIKASI


Apa itu Detoksifikasi ?

Detoksifikasi adalah proses penyingkiran himpunan toksid yang terkumpul di dalam tubuh badan kita terutamanya di hati, kolon, ginjal, darah dan sistem limfotik.

Dari kebiasaan cara makan, tubuh manusia akan mengaktifkan suatu proses yang diketahui sebagai metabolisme untuk menyediakan darah baru dan sel-sel baru. Apabila kita menelan makanan melalui kerongkongan, makanan tersebut akan dicerna oleh perut dan usus kecil. Bagian yang mengandung zat-zat yang bermanfaat akan tetap berada dalam tubuh, sementara sisa-sisanya akan dibuang.

Sebagian sisa-sisa makanan tidak dapat melalui dinding-dinding perut dan usus sehingga hal tersebut menjadikan keadaan sama dengan dengan endapan kotoran di bagian dalam pipa air. Sisa-sisa makanan tersebut akan tetap berada dalam tubuh kita, dan ditambah lagi dengan adanya lipatan yang berlainan ukuran pada dinding usus. Sisa-sisa makanan tersebut akan menjadi kotoran yang tersumbat di dalam usus.

Jika kotoran dibiarkan di situ terlalu lama, maka akan terjadi proses fermentasi yang berlebihan, sehingga bakteri kompleks akan menjadi berlipat ganda di dalam usus dan akan mengeluarkan unsur-unsur bertoksin. Bakteri kompleks akan bekerja lagi lebih giat tanpa kita sadari. Akibatnya tubuh kita akan menderita berbagai penyakit dan rasa tidak nyaman yang tidak diketahui penyebabnya.

Pencemaran udara dan air juga menyebabkan berbagai masalah. Asap cerobong dari pabrik, asap knalpot dari kendaraan bermotor, gas masak serta air pipa berklorin akan menambah kandungan toksin di dalam tubuh kita. Demikian juga kebiasaan merokok dan minum-minuman keras.

Tubuh manusia secara fitrahnya mempunyai kekuatan dalaman yang mampu mengawal kesihatan diri, tetapi mekanisme ini tidak akan berfungsi apabila tubuh anda telah dilonggokkan dengan terlalu banyak himpunan toksid. Keadaan menjadi semakin serius apabila toksid ini tidak dapat dikeluarkan dengan sempurna dan badan juga tidak mendapat zat nutrien yang secukupnya (40 jenis nutrien).

Masalah berat badan berlebihan berpunca daripada perut. Untuk kekal langsing (dan sihat), sistem gastrointestinal mesti berfungsi dengan sempurna. Usus anda sebagai saluran paip longkang dalam sinki dapor anda. Gris dan lain-lain bahan buangan senantiasa mengalir keluar melaluinya. Jika ianya tidak selalu dibersihkan, bahagian dalam paip itu akan berkekat dan menjadi tersumbat.

Bila ini berlaku, dalam usus, metabolisme anda akan menjadi perlahan dan tubuh akan kehilangan keupayaan untuk menyerap nutrien daripada bahan makanan yang anda makan (jadi ianya akan menghantar isyarat untuk mendapatkan lebih banyak makanan). Anda akan rasa letih dan tidak bermaya dan tubuh anda akan menyimpan air dan anda akan menghadapi masalah berat badan.

Pembersihan saluran gastrointestinal memiliki mempengaruhi kesihatan dan membawa kesan terhadap perubahan berat badan. Jika tubuh anda sihat, sistem anda hanya perlukan masa antara 24 hingga 48 jam untuk mencerna makanan, menyerap nutrien dan mengeluarkan bahan buangan. Pada masa ini kebanyakan orang mengambil 2, 3 atau 5 kali lebih lama daripada ini. Ini bererti bahan buangan berada dalam usus bagi jangkamasa yang amat lama. Bahan buangan menjadi "berlekat" atau "termampat", ini membawa kepada masalah membuang air besar dan masalah berat badan.

Usus manusia berfungsi untuk menyerap nutrition termasuklah trace mineral, vitamin air dan sebagainya.

Setiap hari kita makan dan makanan melalui usus besar kita. Dan akhirnya lebihan makanan yang diserap tersebut akan menjadi bahan buangan. malangnya, tidak semua bahan buangan tersebut dapat dibuang. Ia melekat di dinding2 usus tersebut.

Akibatnya sel-sel yang menyerap nutrition tersebut tersumbat. Akibatnya organ2 badan mendapat bekalan nutrition tersebut.

Sebab itu banyak penyakit berpunca dari colon yang dipenuhi toksin di dalam usus. Contohnya, jika sering sakit kepala, bermaksud sel2 di kepala gagal mendapat nutrition, puncanya tiada nutrition yang diserap oleh usus yang menyerap nutration kerana tersumbat.....

Henry B. Beyler, seorang dokter Amerika telah membuat 4 kesimpulan dari pangalaman beliau di bidang kesehatan selama 55 tahun:

1. Penyebab segala penyakit buka dari bakteri, melainkan racun/toksin yang berawal dari keracunan makanan. Toksin/racun ini menyebabkan rusaknya sel tissue sehingga terjangkit bakteri.

2. Dalam banyak kasus penggunaan untuk obat penyembuhan penyakit berbahaya, efek samping dari obat tersebut dapat membawa maut/kematian.

3. Makanan Organic adalah pilihan terbaik untuk merawat penyakit dan menguatkan tubuh.

4. Naturopati memadukan teori dan praktikal pemahaman obat alami, manusia mengalami sakit karena toksin yang terkumpul secara terus menerus didalam tubuh.

Untuk itu Kita perlu Detox atau mengeluarkan racun itu secara alami dengan puasa organik.

Penyahtoksidan Membantu Dalam Proses Pelangsingan Badan

Jika anda mengurangkan berat badan dengan drastik seperti menahan lapar, sebenarnya anda kehilangan lebih banyak otot berbanding lemak, dan jika anda memberhentikan diet dan berat anda naik kembali, anda sebenarnya membina lebih banyak lemak lagi. Jika anda melakukan diet secara bermusim, hilang 10 kg dan 5 kg daripadanya adalah otot dan selepas itu naik balik 10 kg dan 10 kg yang naik itu adalah lemak.sebenarnya anda meningkatkan jumlah lemak di badan anda walaupun berat badan anda tetap sama. Ini bermaksud jumlah lemak anda meningkat berbanding sebelum anda melakukan diet.

Untuk mengelakkan perkara ini dari berlaku, sebelum memulakan program mengurangkan berat badan, lakukan penyahtosidan terlebih dahulu selama 7 hingga 20 hari. Anda boleh menggunakan tea hijau atau mengamalkan pemakanan buah-buahan seperti epal, strawberry dan sebagainya untuk menghapuskan radikal bebas.Selain itu pastikan anda meminum air secukupnya untuk membuang toksin dalam badan Anda. Penyahtosidan bermaksud membersihkan semua organ – organ penting seperti buah pinggang, hati, usus dan sebagainya. Dengan membersihkan organ-organ ini, anda boleh mengurangkan berat badan beberapa kg di sebabkan berat yang hilang adalah merupakan sisa-sisa toksin yang terkumpul dalam sistem badan anda dalam beberapa tahun.

Dengan mengeluarkan semua toksin tersebut dari badan, ini akan menyebabkan proses mengurangkan berat badan akan menjadi lebih mudah. Selepas menghabiskan proses penyahtosidan, pastikan anda memakan buah, sayuran dan makanan berfiber tinggi Untuk mengelakkan sisa toksin tadi berkumpul kembali.

Walaupun berat badan anda tidak berkurang semasa menjalani pross penyahtosidan tadi, Ia adalah berguna untuk memulakan proses pengurangan berat badan di samping boleh meningkatkan lagi tahap kesihatan dan menguatkan sistem penghadaman untuk menolong mengurangkan berat badan anda.

Periksa dengan doktor anda untuk mencari program penyahtosidan yang terbaik untuk bentuk badan dan kesihatan anda. Anda akan berasa kelainan apabila semua toksin yang terkumpul dalam badan anda dikeluarkan.

0 comments: