Monday, July 11, 2011 | By: CahayaMatakuYangMenyaksikan

Madu

Dan Tuhanmu mewahyukan kepada lebah: buatlah sarang-sarang di bukit-bukit, di pohon-pohon kayu, dan di tempat-tempat yang dibuat manusia, kemudian makanlah dari tiap-tiap macam buah -buahan, dan tempuhlah jalan Tuhanmu yang telah memudahkan bagimu. dari perut lebah itu keluarlah madu yang bermacam-macam warnanya. Di dalamya terdapat ubat yang boleh mnyembuhkan bagi manusia. sesungguhnya pada yang demikian itu, benar-benar terdapat tanda kebesaran Tuhan bagi orang yang memikirkannya. (surah al-Nahl ayat 65-69). 

Sabda Nabi Muhammad S.A.W, "Bahawa kesembuhan itu terdapat pada tiga hal, iaitu minum madu, bekam dan bakaran api (al-Khayy), Sesungguhnya aku melarang umatku melakukan al-Khayy (pembakaran dengan api)." (Sahih Bukhari)

Seorang lelaki yang datang menemui Rasulullah mengadu tentang saudaranya yang sakit perut. Nabi Muhammad s.a.w bersabda, dia hendaklah diberi minum madu. Namun, lelaki tersebut datang semula mengatakan penyakit saudaranya tidak juga sembuh. Nabi Muhammad s.a.w menyuruh saudara pemuda itu terus minum madu sehingga tiga kali. Jawab lelaki itu, saudaranya telah minum madu tetapi penyakitnya tidak juga sembuh, akhirnya Nabi s.a.w berkata ”Allah benar dan perut saudaramu itu berbohong”. Lalu Rasulullah s.a.w sendiri memberi minum lelaki tersebut dengan madu dan dia akhirnya sembuh. (Riwayat Bukhari dan Muslim)


Di atas antara dalil2 yg menunjukkan fadhilat madu... Sebelum ni, suami saya dok amalkan madu tualang. Suami sy sgt konsisten amalkan madu.. TApi entah kenapa saya x leh nak ikut cara beliau..

Semalam saya dan suami ke Keramat, menjejak madu dari Yaman... Sejak beberapa hari lepas, suami sy sepertinya mengidam madu dari Yaman ni. Dan alhamdulillah dapat menjejak dua orang insan yang merupakan pelajar MAlaysia yang belajar di Yaman. Mereka sedang bercuti kerana sebelum ini keadaan di Yaman tidak aman.

Saya mengagumi usaha2 mereka untuk mencari duit lebih untuk persatuan pelajar mereka di sana. 

Saja nak tulis note ini, cuma apa yg saya boleh cakap, madu dari Yaman mmg terbaik di dunia dan rasanya sangatlah sedap n saya boleh telan. Mulai semalam bertekad untuk sentiasa mengamalkan madu ini.

Ayuh, kita amalkan pemakanan sunnah... ('',)

1 comments:

hafidz said...

skrang susah nak cari madu asli. ada sekali tuh penjual madu menjual madu yang fake. bukan madu dia jual. hanya letak air & gula dan bahan pewarna, fuh~