Saturday, December 31, 2011 | By: CahayaMatakuYangMenyaksikan

Detik Bersalin part 2

Assalamualaikum wbt

Alhamdulillah..berpeluang nak sambung post yang lepas.. siap ada part2 lagi..kali ne kita teruskan dgn part2.

Bersambung tentang perbincangan dgn Dr untuk diinduce dan telah menetapkan tarikh 29/11/2011 utk saya datang ke hospital dan diingatkan oleh Dr dan nurse berulang kali supaya datang awal iaitu 8pagi pada hari tersebut. Sebelum itu, Dr telah membuat pemeriksaan pada saya dgn meng'stimulate' jalan. Pemeriksaannya sama sebijik untuk cek bukaan. Aduh 1st time rasa cm na wat VE (vaginal examination). Dr cakap dia dh stimulate bukaan 1 cm dan insyaALLAH berpeluang untuk bersalin normal. Saya masih ingat lagi pesan Dr, balik nanti buat solat hajat dan banyakkan berdoa agar cepat2 kuar tanda bersalin agar x perlu diinduce.

Hari itu jugalah hari di mana suami saya melakukan solat hajat dan air selusuh untuk saya. Keesokan hari (25/11/2011- Jumaat) saya bangun terus dia suruh saya minum air selusuh yang dibuatnya. Dalam masa yang sama kak long msg yang dia akan dtg ke rumah saya ptg nt memandangkan esok, Ummi,Buya dan Adik akan datang ke Puchong dr Kelantan. 

Jumaat ptg tu sy dh merasa sakit sket2 pada bahagian pinggang tapi saya abaikan saja kerana sudah biasa. Tapi sakit akibat VE masih terasa. Malam tu pula, saya ajak Kak Long dan suami ke Giant untuk membeli barang2 dapur serta beberapa peralatan lg untuk menyambut kelahiran Baby. Malam tu, saya gagahkan juga diri berjalan mengelilingi pasaraya Giant tu walaupun dalam keadaan sakit di bhgn bawah serta pinggang (hehe). Orang kata nak soh senang beranak, banyakkan berjalan.

to be continued..


1 comments:

hafidz said...

suspen betul la ada sambungan. fuh~