Tuesday, May 31, 2011 | By: CahayaMatakuYangMenyaksikan

Detik itu

Assalamualaikum wbt

Alhamdulillah atas nikmat iman dan usia untuk hari ini. Terasa ingin menulis, tambahan pula saya kebosanan di rumah keseorangan. Cuti sekolah dua minggu sudah pon bermula. Saya hanya akan pulang ke kampung pada minggu kedua. Adoh, sangat lambat. Minggu pertama ni, saya hanya berada di rumah di Kinrara ini.

Dalam hati, nak je keluar ke Jusco, Tesco atau Giant, tapi saya teramat malas untuk memandu. Pinggang saya selalu sakit sekarang ini. (simptom). Hehe. Tambah pula, x da mood nak keluar seorang diri. Suami saya kalau weekdays, teramatlah sibuk. Sehari, ada 2 3 site yang beliau perlu attend. Kesian juga, tapi apakan daya, untuk meraih rezki yang halal, bukannya mudah. Apapun, saya sentiasa mendoakan keselamatannya. Amin

Entry kali ini, saya ingin menceritakan kembali detik saya mengetahui tentang berita kehamilan ini. Segalanya bermula apabila saya menyedari period saya lambat dari kebiasaan. Biasanya, kitaran haid saya adalah normal dan on time. Tapi bulan April lepas, 5 hari saya menunggu, x keluar2 juga. hehe. Dalam masa yamng sama, saya merasakan tidak sedap badan, tambahan pula selesema menyusul selama dua tiga hari. (Rujuk entry ini). 

Saya sangat tidak selesa dengan keadaan pada masa itu. Ada satu hari tu Di sekolah, sambil menahan selesema, saya mengira-ngira kitaran haid saya. Ada keraguan di situ. Saya dah mengesyaki sesuatu tapi saya x nak terlalu mengharap. Sahabat saya, Puan Sabiha menjadi rujukan. Beria beliau mahukan saya segera membeli pregnancy test, tapi saya menolak kerana merasakan masih terlalu awal.

Pada sebelah malamnya, saya mengadu pada suami x tahan dengan selesema yang berterusan. Sebenarnya sudah beberapa kali suami ajak ke klinik, tapi saya menolak, tapi kali ini, suami berkeras mahu bawa ke klinik. Di klinik, seperti biasa doktor bertanya itu dan ini. Kemudian doktor bertanya, puan hamil ke? Saya jawab, x tapi saya dah 5 hari lambat period. Doktor segera mencadangkan untuk melakukan ujian UPT. Saya x menolak. Saya ke tandas, memberi bekalan urin kepada nurse untuk diuji. Selang beberapa minit, doktor datang hulur tangan untuk bersalam dengan suami sambil ucap tahniah.

Saat itu, saya dan suami masih terkebil-kebil. Seakan tidak percaya. Bila doktor tunjuk ada dua garis pada UPT test tu, baru percaya. Suami saya tersenyum. Saya pula masih dalam keadaan separa terkejut. Alhamdulillah, syukur sangat2. Setelah sekian lama menanti..

Ini hadiah hari jadi saya yang paling bermakna. Syukur pada Mu ya ALLAH atas kurniaan ini. Doaku, moga baby dalam kandungan ini membesar dengan sihat dan sempurana, insyaALLAH..

P/S : pembaca di luar sana, doakan juga ye

1 comments:

hafidz said...

moga kandungannya berada dalam keadaan baik selalu, amin.